Tarihçemiz
Osmanlı'da Arabacılar Hamamı 1650
17.yüzyılda Karahasanoğlu Mustafa paşanın kızı ve çelebi Mehmet Paşanın zevcesi Fatma Hanım yatağan(Hacı İlyas)caminin avlusuna yaptırdığı Sübyan Mektebi(ilkokul)'ne gelir getirmek üzere arabacılar hamamını yaptırmıştır. Bazı araştırmalara göre Osmanlı döneminde balyos adı verilen Venedik elçilerinin İstanbul'da iki adreslerinden biri bu bölgeydi. Doğal olarak elçilik ve çevresi Venedikli tacirlerin oturduğu bir yerleşim olduğundan burası Venedik lonca mahallesi olarak adlandırılmıştı. Hamamın ise günümüze ulaşmamış Bizans hamamlarından birinin üzerine inşa edildiği ileri sürülmektedir. Orijinal yapı mahallede çıkan büyük bir yangınla yanmış olup 1743 yılında yeniden tamir olmuştur. Arabacılar hamamı günümüzde tarihi yarımada da İstanbul surlarına yakın eski İstanbul Evleri, kiliseler, sinagoglar, camiler vb. tarih dolu mekanlar içerisinde faaliyette bulunan Osmanlı hamamları arasında yüksek kubbeli ferah yıkanılan suyun şehir şebeke suyu ile sağlandığı semt halkının gelin hamamı lohusa(yeni doğan çocuk)hamamı yaptıkları İstanbul'da ki önemli hamamlardandır.
1650
Hamam, 1700’lü yıllarda Yatağan Camii yanındakimahalle mektebine akar sağlaması için yapılmıştır.
Kayıtlara göre hamam, Kara Hasanzade Mustafa Paşa’nın kızı FatmaHatun’un vakfına aittir.
1993
Hâlâ hizmette olan endertarihî hamamlar arasında yer almaktadır.
Erkekler için sonradan düzenlenmiş olan sıcaklık kısmında yirmi kurna ve dik-dörtgen biçiminde bir göbek taşı vardır.
2012
Kadınlar kısmındaki sıcaklığın tavanı mekâna genişlik ve ferahlık katan
büyük bir kubbeyle kapalıdır. Burada da yirmikurna bulunmaktadır, göbek taşı kubbeyle uyumlu halde büyükçe ve yuvarlakçadır.
2019
Bazı araştırmacılar ise, hamamın günümüze ulaşamamış Bizans hamamlarından birinin üzerine inşa edildiğiniileri sürmektedirler.Günümüzde yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlamaktayız.